1. Обичай майка ѝ. Отнасяй се към нея с респект, почитание и огромна доза публична проява на привързаност. Когато малката порасне, има голям шанс да се влюби и да се омъжи за човек, който се отнася с нея горе-долу така, както ти си се отнасял с майка ѝ. Независимо дали е било добре, или зле, това ще се случи. Предпочитам да е било добре.

2. Винаги бъди на разположение. Не може да се постигне качество на времето, прекарано заедно, ако няма и количество. Прекарвайте време заедно без друга причина, освен простото желание да се радвате на взаимното си присъствие. Искрено се интересувай от нещата, които интересуват нея. Тя има нужда нейният татко да присъства на всеки етап от живота ѝ. Недей просто да си седиш безучастно, докато тя прибавя години към живота си… прибавяй живот към годините ѝ.

3. Спасявай я. Докато расте, тя ще търси герой. Съвсем спокойно това може да си ти. Ще има нужда да ѝ се притичваш на помощ отново и отново през целия ѝ живот. Прави го. Червеният плащ и сините гащи не са задължителни.

4. Радвай се на всеки миг, който имате заедно. Днес тя пълзи из къщата по памперс, утре ще ѝ връчваш ключовете от колата и преди да си се усетил, вече ще я изпращаш до олтара. Някой ден, съвсем скоро, да прекарва време с тати няма да ѝ се струва като най-страхотното нещо на света. Животът се случва доста бързо. Най-добре му се наслаждавай, докато можеш.

5. Моли се за нея. Редовно. Страстно. Непрекъснато.

6. Тя ще се кара с майка си. Мъдро избирай страна.

7. Купи ѝ ръкавица и я научи да хвърля топката за бейзбол . Накарай я да се гордее, че играе като момиче… момичето с най-силния удар.

8. Давай. Купи ѝ перлите, които си е поискала.

9. Разбира се, че изглеждаш глупаво, докато играете на криеница. Все пак трябва да играеш.

10. За рождения ѝ ден прави палачинки във формата на числото, отговарящо на възрастта ѝ. В краен случай ще свършат работа и понички с розова глазура и свещичка.

11. Някой ден тя ще си поиска кученце. Не го обмисляй. Поне веднъж в живота ѝ просто кажи „Да“.

12. Никога не е твърде рано да я научиш на нещата, с които трябва да е наясно относно парите. Въпреки това вероятно ще те разори, когато стане тийнейджърка… или за сватбения си ден.

13. Танцувай с нея. Започни, докато е още малка, докато е още бебе дори. Не чакай до деня на сватбата ѝ.

14. Радвай се на времето за къпане.

15. Позволявай ѝ да държи волана. Тя винаги ще си спомня как тати ѝ е давал да кара.

16. Кажи ѝ, че е красива. Казвай ѝ го отново и отново. Някой ден някое анимационно филмче или списание „за красота“ ще се опита да я убеди в обратното.

17. Научи се да казваш „Не“. Днес може да ти се цупи, но утре и двамата ще се радвате, че сте се придържали към твоите правила.

18. Заведи я за риба. Вероятно ще се гърчи повече и от червейчето на куката ти. Няма лошо.

19. Научи я да сменя гума. Няма нужда изпуснатият въздух да бъде събитие, предизвикващо огромна паника в живота ѝ. И все пак ще ти се обади разплакана първия път, когато ѝ се случи.

20. Заведи я на палатки. Потопи я в природата. Наблюдавай как очите ѝ се пълнят с изумление, когато за първи път съзира красотата на откритите пространства. Остави iPod-а вкъщи.

21. Купи ѝ кецове, подобни на твоите, веднага щом проходи. Няма винаги да иска да носи същите обувки като татко си.

22. Тя е умна колкото момчетата. Погрижи се да го знае.

23. Когато се научи да раздава целувки, ще иска да те мляска по цялото лице. Насърчавай тази практика.

24. Знанието как се ядат слънчогледови семки правилно няма да ѝ помогне да влезе в добър университет. Все пак я научи.

25. Истинска магия е да я носиш „на конче“. Прави го сега, докато гърбът ти е силен, а тя още е мъничка.

26. В природата ѝ е да прави музика. Но е твоя работа да ѝ представиш удоволствието от носене на чорапи върху дървен под.

27. Ако има детски басейн близо до дома ви, води я там често. Ще бъде привлечена от водата като пате към локвичка.

28. Тя с нетърпение ще те чака да се върнеш от работа вечер. Не закъснявай.

29. Ако майка ѝ я запише на уроци по плуване, погрижи се и ти да бъдеш в басейна. Не се притеснявай, че няма други татковци. Загубата си е тяхна.

30. Никога не пропускай рождения ѝ ден. След 10 години няма да си спомня какво си ѝ подарил. Ще помни дали си бил там.

31. Научи я да кара кънки. Наблюдавай как самочувствието ѝ се повдига.

32. Позволявай ѝ да се търкаля в тревата. Това е добре за душата ѝ. Не е зле и за твоята.

33. Заведи я на пазар за бански. Не се страхувай да наложиш вето върху някои от моделите, които избира, но все пак преодолей нуждата да ѝ купиш покриваща цялото тяло пижама за плаж.

34. Някъде между третата и шестата си годинка, има голям шанс да поиска да се ожениш за нея. Откажи ѝ внимателно.

35. След кошмар най-вероятно ще иска да дойде в твоето легло. Това е хубаво нещо.

36. Има много малко неща на този свят, които могат да успокоят плачещо малко момиченце по-добре от бащината му ръка. Никога не забравяй това.

37. Заведи я на люлките в близкия парк. Тя ще пищи да я люлееш по-високо и по-силно. Вероятно дефиницията ѝ за „по-високо и по-силно“ не е същата като твоята. Имай го предвид.

38. Когато порасне още мъничко, твоята дефиниция за „по-високо и по-силно“ ще бъде много по-близо до нейната. Когато този ден дойде, не му мисли… впрегни цялата си енергия.

39. Да я държиш надолу с главата за краката, докато тя се смее и пищи неконтролируемо, е чудесно за бицепса ти. ВНИМАНИЕ: тя няма идея какво означава да ти се изморят мускулите.

40. Може да поиска да ѝ купиш пони за рождения ден. Освен ако не живеете във ферма, не ѝ купувай пони за рождения ден. Но все пак можеш да ѝ вземеш под наем.

41. Не се изхвърляй с подаръците за рождения ден и за Коледа. Вместо това ѝ подари невероятните преживявания, които можете да имате заедно.

42. Тя трябва да знае, че винаги може да си дойде вкъщи. Каквото и да е станало.

43. Помни, че досущ като пеперуда, някой ден и тя ще разпери криле и ще отлети. Наслаждавай се на годините, в които е още гъсеничка.

44. Всяка година на рождения ѝ ден ѝ пиши писмо. Дай ѝ писмата, когато замине да учи, когато на свой ред стане майка, или когато мислиш, че има най-голяма нужда от тях.

45. Научи се да ѝ вярваш. Колкото повече расте, толкова повече свобода ѝ давай. Тя ще се възпитава според очакванията, които поставяш пред нея.

46. Когато се колебаеш, слушай сърцето си. Тя така прави.

47. Когато дъщеря ти е тийнейджърка и е разстроена, да се научиш кога да се намесиш и кога да се отдръпнеш, ще прибави години към СОБСТВЕНИЯ ТИ живот. Ако успееш в това начинание, кажи ми как си го постигнал.

48. Сладоледът покрива огромно количество прегрешения. Научи кой ѝ е любимият.

49. Този ден скоро ще дойде. Не можеш да направиш нищо, за да се подготвиш за него. Колкото по-бързо приемеш този факт, толкова по-лесно ще ти бъде.

50. Днес тя тръгва към вратата, за да отиде на училище. Утре ще се изнесе. Не мигай.

Източник: jenite.bg