Знаете ли, че една от най-великолепните гледки в света може да се види на север от Флоренция (Италия). И това е 10-метровият Апенински колос
В света съществуват множество статуи, заслужаващи внимание, но когато една такава създава и усещане за тайни и мистерии, любопитството е доста завладяващо.
Една от най-интересните гледки в това отношение е един от най-величествените архитектурни паметници в света, а именно 10-метровият Апенински колос (Collosso dell’Appennino).
Намира се на около 15 км. на север от Флоренция, Италия, в парка на Villa Demidoff, част от ренесансовото имение Villa di Pratolino – изградено в чест на Бианка Капело, дългогодишна любовница и впоследствие втора съпруга на Франческо I Медичи. Имението на херцога и парка около него са толкова впечатляващи и красиви със своите магически лабиринти, тайни пътеки, скривалища, пещери на чудесата, населени площи със статуи, произведения на изкуството и фонтани, че дори Монтен отбелязва: „Красотата и богатството на това място не може да бъде представен с писане”.
Апенинският колос е създаден още в далечната 1579 година от италианския скулптор Джовани да Болоня, известен,като Джамболоня. Величествения монумент впечатлява всеки посетител с красота и изящност – огромен каменен колос на планински бог, изникващ от скалите, носещ името Апенино. Мистерията около великото творение в скалите се подсилва и от факта, че тази скулптура крие прекрасна тайна. Апенино е и същевремено сграда.
Във вътрешността му, по-точно в корема на колоса, се намира шестоъгълна пещера със стълбище, което стига до главата, а там в главата на фигурата е разположено огнище, в което ако се запали огън, димът започва да излиза от носа на Апенинския колос. Тук има и една стая, която получава естествена светлина от очите и ушите на гигантската фигура. Освен всички тези
изключителни особености, композицията разполага и с хидравлична система, изпомпваща вода от езерото с водни лилии, за да я отнесе към главата и различни коридори разположени в тялото. Под лявата ръка на фигурата се намира змия с отворена уста, която играе ролята на фонтан, под цялостния монумент има изкуствени пещери, а зад него се вижда скулптура на дракон.
Невероятно, също като в приказка. Едно съкровище
на ренесансовата култура и изкуство, заради местоположението си,не много популярно, но заради това пък пълно с тайни и загадки, на което посетителите могат да се насладят и отвън, и отвътре. Един очарователен оазис от гори, езера, фонтани, водопади и пещери, оставящ незабравим спомен…
взаимствано от интернет